- Κίελο
- (Kiel). Πόλη (235.500 κάτ. το 1999) της Γερμανίας, πρωτεύουσα του ομόσπονδου κρατιδίου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν (15.770 τ. χλμ., 2.804.249 κάτ.). Είναι χτισμένο στις ακτές της Βαλτικής θάλασσας, στο βάθος του στενού κόλπου Κίλερ Φέρντε, Ν του ανατολικού στομίου της διώρυγας του Κ.· μέσω της τελευταίας η Βαλτική επικοινωνεί με τη Βόρεια θάλασσα. To Κ. αποτελεί σημαντικό λιμενικό και βιομηχανικό κέντρο. Είναι έδρα πολλών ναυπηγείων, μηχανουργείων, χημικών εργοστασίων, υφαντουργείων και εργοστασίων τροφίμων, ενώ διαθέτει επίσης ανεπτυγμένη αλιεία και βιομηχανίες.
Ιστορία. Οικισμός με αρχαίες ρίζες, το Κ. ανακηρύχθηκε πόλη τον 13o αι. και σύντομα αναπτύχθηκε σε σημαντικό εμπορικό κέντρο, χάρη στη θέση του στην κοιλάδα του Άιντερ, από την οποία διερχόταν ο δρόμος που ένωνε τη Βόρεια θάλασσα με τη Βαλτική. Η πόλη υπήρξε μέλος της Χανσεατικής Ένωσης. Αποτελούσε αρχικά δανέζικο έδαφος, ενσωματώθηκε στην Πρωσία το 1866 και υπήρξε ο μεγαλύτερος ναύσταθμός της. Το 1871 δημιουργήθηκε εκεί η μεγαλύτερη βάση του γερμανικού στόλου (που διαλύθηκε μετά τον B’ Παγκόσμιο πόλεμο) και το 1895 αποπερατώθηκε η κατασκευή της ομώνυμης διώρυγας. Κατά τον B’ Παγκόσμιο πόλεμο, το Κ. υπέστη μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς που, μαζί με τις λιμενικές εγκαταστάσεις, κατέστρεψαν σχεδόν ολόκληρη την πόλη και τον παλιό πυρήνα της. Θύματα του βομβαρδισμού υπήρξαν ο πύργος του 13ου αι., όπου γεννήθηκε ο τσάρος Πέτρος Γ’, και ολόκληρη η περιοχή του πανεπιστημίου, το οποίο ιδρύθηκε το 1665.
συνθήκη Κ. Συνθήκη που υπογράφηκε μεταξύ Δανίας-Σουηδίας και Δανίας-Αγγλίας (14 Ιανουαρίου 1814). Σύμφωνα με τους όρους αυτής της συνθήκης, η Δανία παραχώρησε στη Σουηδία τη Νορβηγία. Ως αντάλλαγμα, η Σουηδία παραιτήθηκε από τα δικαιώματά της στην Πομερανία υπέρ της Δανίας. Με τη συνθήκη αυτή τερματίστηκε ο πόλεμος μεταξύ Δανών και Σουηδών κατά τη Ναπολεόντεια περίοδο.
Παρέλαση ιστιοφόρων, που πραγματοποιείται στα πλαίσια της ναυτικής εβδομάδας, στο Κίελο της Γερμανίας (φωτ. ΑΠΕ).
Dictionary of Greek. 2013.